KHD - DR

 Home / Welkom / KHD / DR

Wat is DR?

Direct Radiography

DR of DIRECT RADIOGRAPHY werkt met een cassette die rechtstreeks verbonden is met een PC. Hierin zit een TFT-detector die zelf de foto zal aflezen. De foto verschijnt dan ook quasi onmiddellijk op het scherm van de PC.

 

Er zijn verschillen tussen merken wat betreft de gebruikte scintillator, de resolutie, gevoeligheid voor straling, de hoeveelheid ruis ….

 

De aangewezen DR panel voor KHD is de FujiFilm G35s. hij heeft een 35 x 43 cm detectie-oppervlak met kabel.

 

 

Voor- en nadelen van DR

Voordelen

compact

snelheid

gebruiksgemak

beeldkwaliteit

minder straling nodig

totale kostprijs

 

Nadeel

initiële kostprijs

ISS Technologie

Een uitmuntende beeldkwaliteit met een onovertroffen scherpte!

 

Bij de omzetting van röntgen naar licht gebruikt men Gadolinium (GOS) poeder of Cesiumjodide (CsI) kristallen als scintillator. Het bekomen licht wordt door een TFT-detector omgezet in een digitaal signaal.

 

Normaal wordt deze TFT-laag achter de scintillator geplaatst. Het revolutionaire en unieke bij Fujifilm is de ISS-technologie waarbij de TFT ervoor in plaats van erachter zit (Irradiation-Side Sampling).

 

De kristallen hebben bredere voetjes en fijnere puntjes. Het signaal is dan ook nauwkeuriger ter hoogte van deze puntjes dan ter hoogte van de voetjes. Dit maakt het signaal minder diffuus en zorgt voor een uitmuntende beeldkwaliteit met een onovertroffen scherpte.

 

 

'Trigger free'

Het Fujifilm DR-systeem is het eerste in zijn soort dat geen triggerbox nodig heeft. De smart-switch technologie zorgt ervoor dat het detectorpanel steeds paraat staat om de straling te ontvangen en te verwerken. Er is dus geen enkele vertraging bij het indrukken van de hand- of voetschakelaar. Gedaan met de ergernissen bij bewegingen bij het röntgenen van een hond op juiste moment.

 

Bij een klassiek DR-röntgensysteem loopt dit enigszins anders. Daar moet de detector immers eerst nog paraat gemaakt worden om de straling op te vangen en te verwerken. Net daarvoor dient de triggerbox. Deze onderbreekt het signaal van de hand- of voetschakelaar en stuurt het draadloos of via de kabel door naar de controlbox of PC die de detector aanstuurt. Pas wanneer de PC de toestemming geeft, gaat het signaal verder. Dit kan een vertraging geven van één of meer seconden.

 

Een bijkomend voordeel van de Fujifilm DR cassette is dat men zonder problemen kan werken met verschillende röntgenbuizen (bv. één mobiele en één extra zware gemonteerde buis voor rug-opnames bij paarden, en één vaste voor kleine huisdieren). Bij de klassieke DR-panels heeft men daarentegen voor elk type röntgenbuis een andere triggerbox nodig. Die moet men steeds verbinden wanneer men van röntgenbuis wisselt.

 

Bijkomend voordeel: Ook indien een röntgenbuis in panne valt, kan deze voor depannage eenvoudig vervangen worden door een ander type!

 

Voordeel 1: Beeldkwaliteit

Door de ISS (Irradiation Side Sampling) technologie heeft het beeld een veel betere scherpte en detail in vergelijking met een CR toestel of concurrerende DR.

 

Daarenboven kon Veterinary Solutions dankzij de aanwezige diergeneeskundige en IT-competenties de beeldkwaliteitsparameters verder optimaliseren.

Voordeel 2: Snelheidswinst

De dierenarts moet voor de opnamen enkel de voetpedaal bedienen en ziet alles direct op het scherm, hij moet het dier dus niet loslaten om eerst de foto te ontwikkelen. Iedere 8 à 9 seconden kan een nieuwe opname gemaakt worden. Een onderzoek bijvoorbeeld bij verdenking van een fractuur is zo op 2 minuten afgelopen. Ditzelfde met een CR zou snel de vijfvoudige tijd in beslag nemen.

 

Een onderzoek kan dus ook snel tijdens de consultatie worden uitgevoerd, zonder dat hiermee de hele planning overhoop ligt. En de klant is tevreden met het snelle resultaat.

Voordeel 3: Compact

Een DR systeem van FUJIFILM neemt quasi geen ruimte in: de cassette bevindt zich immers in de tafel en verder is er geen triggerbox (primeur van FUJIFILM) of controlbox nodig. En rest dus enkel een (onder de tafel weggewerkte) kabel naar een compacte PC, met een scherm dat eventueel tegen de muur kan worden geplaatst. Dit is zelfs in de kleinste praktijken mogelijk!

Voordeel 4: Minder straling nodig

De ISS techniek specifiek voor FUJIFILM heeft als voordeel dat er minder straling nodig is dan bij een CR toestel.

 

Dit betekent een hogere veiligheid voor de gebruiker, maar eveneens een besparing doordat er een minder krachtige generator nodig is.

Voordeel 5: Totale kostprijs

Een DR toestel behoeft geen fysiek onderhoud (er zijn immers geen beweegbare onderdelen zoals bij een CR lezer). De restwaarde zal daarenboven hoger blijven ten overstaan van de wat voorbijgestreefde CR technologie. De totale kostprijs op langere termijn is hierdoor niet hoger dan een CR toestel, en zeker lager als men rekening houdt met de tijdswinst.